Programmamanagement door    

 

 

< naar homepage

 

Nieuws

10-06-2021 FarMedvisie neemt vernieuwd ZORG-AB van VZVZ in gebruik

ZORG-AB (zorgadresboek) voorziet in de behoefte aan één betrouwbare en actuele bron met alle gedetailleerde (elektronische) adresgegevens van zorgaanbieders en zorgverleners in Nederland.

Het is een generieke voorziening, die bijdraagt aan de gegevensuitwisseling in de zorg. VZVZ voert de regie op het ZORG-AB.

 

Robert van Wijk van FarMedvisie: “In 2020 heeft FarMedvisie al de nodige ggz-instellingen aangesloten op het Landelijk Schakelpunt (LSP). Ggz-instellingen kunnen met het elektronisch voorschrijfsysteem (EVS) van FarMedvisie verstrekkingsverzoeken* voor medicatie elektronisch op een gestandaardiseerde wijze via het LSP naar de openbare apotheek versturen.”

Tot nu toe moeten de instellingen deze (elektronische) adressen van de apotheken zelf invoeren en beheren. Dat kost tijd bij de start, maar ook wanneer deze adressen veranderen of nieuwe apotheken aan de lijst moeten worden toegevoegd. Met ZORG-AB is er nu een voorziening die dergelijke adresgegevens centraal beheert en beschikbaar stelt voor gebruik door aangesloten systemen. FarMedvisie is de eerste die de voorziening ZORG-AB beschikbaar stelde voor al haar klanten die het EVS gebruiken.

Meerdere voordelen
Van Wijk stelt: “De koppeling van ons EVS met het LSP en het gebruik van het ZORG-AB bieden in combinatie meerdere voordelen. Anders dan bij het gebruik van edifact-standaard voor het elektronisch versturen van recepten ontvangt de verzendende partij de bevestiging dat het verstrekkingsverzoek door de apotheek is ontvangen. Enkele andere beperkingen van de edifact-standaard, zoals een maximaal aantal tekens aan vrije tekst, worden met deze moderne wijze van communiceren ook opgelost.”

 

Zweder Bergman, VZVZ: “ZORG-AB kent vele gebruiksmogelijkheden. Die variëren van het raadplegen van een uniforme lijst van zorgaanbieders tot en met het uitwisselen van technische gegevens om de juiste en actuele berichten te kunnen verzenden. ZORG-AB bespaart de zorg kosten en tijd. We zijn blij dat FarMedvisie heeft aangetoond dat openbare apotheken goed bereikbaar zijn via hun EVS en het LSP voor de verzending van de medicatieafspraak met verstrekkingsverzoek. En dat is dan weer van essentieel belang voor de patiënt- en medicatieveiligheid.”

 

“Met de overgang naar de nieuwe informatiestandaard Medicatieproces 9.x zullen de voordelen van een moderne communicatiestandaard en een generieke voorziening, zoals het ZORG-AB, alleen maar toenemen en wordt de patiënt- en medicatieveiligheid verder verbeterd,” aldus Van Wijk.
 

Lees meer over ZORG-AB

 

 

* Medicatieafspraak met verstrekkingsverzoek is de nieuwe term voor ‘recept’

Gerelateerde items